събота, 7 януари 2012 г.

Сноукайтингът







   Сноукайтингът е познат в България сравнително от скоро въпреки, че съществува като спорт вече 30 -тина години. (от към 80 -та) . Тове е кайтсърфинг през зимата. Нямат нормално име на български език.  Сноукайтингът  е екстремният вариант на сноубординга. Задължителни са ски, или сноуборд и парапланер (крило). Тук вече идват различните бонуси и допълнителни хард ефекти. Дърпане с джип, скачане от хеликоптер, или спускане по стръмни склонове, всичко е ограничено само от вашето въображение. Къде са границите между лудостта, екстремното и опасното за живота май никой не е в състояние да определи точно. Адреналин, тестостерон, вятър, слънце, ослепително бял сняг, и кристално чист въздух...
Невероятно е вятърът да те повдигне, да те завърти във въздуха и отново след скок да се приземиш отново на пистата.

Като екстремен спорт Сноукайтингът се практикува във високите планини, по стръмни писти или склонове.

Времето в планината е променливо – сняг, ослепително слънце, мъгла, ветрове и урагани се менят буквално за броени секунди - внимавайте! Преди да решите, че ще се занимавате с този вид спорт трябва да сте усвоили добре ските, сноуборда, а и да имате добра физическа подготовка, да споменавам ли за уменията по парапланеризъм?


Екипировката е специфична. Парапланера (крилото), трябва да бъде съобразен с килограмите ви, използват се по - къси ски, или сноуборд, а каската, дебелите и удобни дрехи са задължителни. Сноукайтингът не е шега работа, но както във всички спортове очакваме и този да навлезе със пълна сила в България.


От долу съм добавил едно видео от Сноукайтинг на езерото Байкал.





Няма коментари:

Публикуване на коментар