четвъртък, 5 януари 2012 г.

Рила - мистика и красота







Отдавна преди милиони години, когато на планетата Земя живеели стихиите, приказните създания, добрите и злите сили в планина Рила живеели мъж и жена великани. Безумно влюбени един в друг и боготворящи уюта и красотата на дома си...

Всяко живо същество се очаровало от топлината, светлината и очарованието на тяхната силна любов, на тишината и уюта в дома им.


Един ден стихиите на злото минали край това кътче на мир, любов и спокойствие. Злоба и завист сковала сърцата на тези зли сили и решили да унищожат това дивно и прекрасно място и да унищожат любовта между двамата великани завинаги. С неописуема ярост започнали да изпращат вулкани, черни облаци, пепел и дим, бури и опустошителни ветрове, ослепителни мълнии и могъщи гръмотевици. Земетресения започнали да тресат и пропукват земята...

Великанът с доблест и сила бранел всяко стръкче трева, цветенце, бистър ручей, или мъничка животинка. Защитавал своята любима и отблъсквал атаките на злите стихии. Това увеличавало тяхната злоба стократно и увеличавало увереността им, че ще довършат започнатата злина докрай.


Битките били много, тежки и неравностойни, а в една от тях младият великан паднал мъртъв. Злите сили доволни от от унищожението, което нанесли си тръгнали и оставили след себе си разтрошени скали, пропукани долини, изпотъпкани цветя и трева и една съсипана от скръб жена. От очите на младата вдовица бликнали сълзи безспир и се стичали по хребетите на Рила право в дълбоките долове. Леели се и образували чисти езера, които удивлявали всеки (от тогава се използва израза - "чист като момина сълза")

Днес планинските водачи показват огромна скала преди езерото "Бъбрека",в посока към "Сълзата", на която са "издялани" мъж и жена с огромни размери, това са фигурите на двамата влюбени, които ще останат да "пазят" вечно своят красив дом.




1 коментар: