събота, 17 декември 2011 г.

Паркур



Името на този екстремен спорт идва от френската дума parcour, което означава бягане с препятствия. По-късно практикуващите го заменят „с“ с „к“, защото го намират за по-модерно.

Трудно е да се обясни какво точно е parkour, защото всеки, който го практикува, има собствено мнение по въпроса.
„Бегачите“ използват градската среда като огромна спортна площадка, на която всяка сграда, парапет или покрив се превръща в препятствие, което трябва да бъде преодоляно по възможно най-елегантния начин.
Движенията в parkour са взаимствани от акробатиката и катеренето. Обръща се изключително внимание на елегантността на движенията.

Един от основателите на движението Parkour е Себастиан Фукан, който можете да видите в гореспоменатия клип на Мадона.
Той и неговите последователи смятат, че parkour е по-скоро изкуство, отколкото спорт. Приемат „разходката“ в града като път към себепознаване и се стремят към хармония със заобикалящата ги среда.
Повлиян от изтончните философии, Себастиан решава да се посвети изцяло на това изкуство, за да се пребори с негативната енергия и да стане „ плавен като вода“.

Трите основни принципа за овладяване на изкуството parkours са самостоятелност, игра и позитивна енергия.
Разпространяването на новата философия се е превърнала в една от основните цели на чернокожия французин.
Ако решите да станете един от последователите на Себастиан, единственото, от което имате нужда, са чифт удобни спортни обувки и дрехи които позволяват на тялото ви да диша. Необходими са доста тренировки, докато овладеете най-впечатлявщите трикове и движения

Няма коментари:

Публикуване на коментар