събота, 17 декември 2011 г.

Скок с парашут





     Скок с парашут за сега не е най - достъпното екстремно изживяване в България.

Преди да стигнем до същинския скок с парашут ще се наложи да преминете през задължителна схема за обучение. Курсове по парашутизъм се провеждат в някои градове в България, а цената варира в зависимост от вида на скока, схемата на изпълнение и продължителността на обучение. Общо взето рядко можете да го изпълните на цена под 300 лв. и без придружител. Друго важно нещо е да минете на медицински преглед (скоковете с парашут е забранен за хора с хронични заболявания - сърдечно-съдови, нервно-психични и опорно двигателни). Трябва да си направите застраховка (ако сте под 18 години - и писмено разрешение от родителите) и най-вече – да решите какъв скок с парашут ще опитате.

     При всички случай първият скок винаги е с интруктор, който ви напътства и съдейства през цялото време на изпълнение.

    Класически скок с парашут

Дори да сте минали курс на обучение, преди скока ще си припомните всичко научено отново, ще направите една „суха” тренировка в самолета, ще ви бъде обяснено как да действате в непредвидена ситуация и как да се приземите. На определената височина, след светването на сигнална светлина, врататa на самолета ще се отвори и ще трябва да скочите. Инструкторът ще скочи с вас. Не се притеснявайте за приземяването. Най-важното е да успеете да маневрирате във въздуха, за да омекотите кацането си. А ще имате тази възможност, защото след отварянето на парашута, скоростта на падане намалява до около 30 км/ч. Накрая ще получите свидетелство за успешен скок.

   Тандемен скок с парашут

Тандемният скок с парашут се изпълнява на доста по-голяма височина. Двете системи на окачване (на скачащия и на инструктура) са свързани с общ парашут на гърба на инструктора. След свободно падане около минута той ще отвори спирачен парашут, който да намали скоростта на падане, а след това – и основния. Следва приземяването.


Няма коментари:

Публикуване на коментар